Energinio naudingumo sertifikatas

Visada, kai statote, praduodate, ar išnuomojate pastatus, jūs, kaip statytojas ar užsakovas turite pateikti pirkėjui arba nuomininkui energetinio naudingumo sertifikatą, kuris turi galioti ne ilgiau, negu 10 metų. Tokios nuostatos taip pat galioja ir parduodant ar išnuomojant pastato dalį (butą, ar kitos paskirties atskiras patalpas); tokiu atveju energetinio naudingumo sertifikatas yra išduodamas pačiame pastate, o naujos statybos pastatams ši procedūra turi būti atlikte prieš tai, kada namas yra tinkamas naudoti, o naudingumo energinė klasė negali būti žemesnė, negu C, jei statybą leidžiantis dokumentas yra išduotas po 2014-01-01, kitu atveju klasė negali būti žemesnė, negu energinio naudingumo klasė B.

Šiandien tikriausiai nieko nebenustebinsime teikdami, kad efektyvus energijos resursų naudojimas bei aplinkos taršos mažinimas yra pirmaeilis šios dienos uždavinys. Kaip viena iš priemonių šiems tikslams pasiekti yra pastatų energinio naudingumo sertifikavimas.

Pasistačius naują būstą, norint jį paduoti ar išnomuoti, visada yra privalomas energinio naudingumo sertifikatas. Be šio sertifikato to atlikti negalėsite. Būtent mes jau daug metų dirbame šioje srityje, todėl drąsiai kreipkitės į mus nedelsiant. Kylant klausimams dėl energinio naudingumo sertifikatų, susisiekite su mumis, mes be jokių problemų atsakysime į jūsų klausimus.

Su mumis susisiekti galite tel. 8 686 53020, arba elektroniniu paštu: info@ksk.lt.

Energinio naudingumo sertifikavimas yra gan sudėtingas, todėl automatiškai kyla labai daug klausimų. Mes tikimės, kad žemiau pateikti atsakymai bus jums aiškūs.

Kam privalomas Energetinio naudingumo sertifikatas?

Procesas, kurio dėka nustatomas pastato energijos suvartojimas yra vadinamas energetiniu sertifikavimu. Kiekvienam įstatymiškai tvarkingai įvertintam pastatui yra nustatomas energijos suvartojimas. Energinio naudingumo sertifikato įstatymas teigia, kad įvertintam pastatui turi būti paskiriama energinio naudingumo klasė (jos yra skirstomos nuo A iki G), o tam patvirtinti yra suteikiamas sertifikatas. 2013 m. sausio 9d. Priimti nauji įstatymai nurodo, kad norint parduoti arba išnuomoti nekilnojamąjį turtą, reikia nurodyti jo energijos suvartojimą.

Nekilnojamojo turto savininkas energinio sertifikato dėka, gali parduoti būstą brangiau, jeigu jis yra įvertinamas aukštesne energine klase.

Energetinis sertifikavimas atliekamas pagal tokią tvarką:

·        Norint gauti energinio naudingumo sertifikatą, jūs primiausiai turite susisiekti su mumis telefonu (8 686 53020), arba elektroniniu paštu info@ksk.lt.  Jums reikia pateikti prašymą ir atsiųsti pastato dokumentus.

·        Jums atsiuntus pastato dokumentus, mes atvykstame vykdyti pastato apžiūrą.

·        Peržiūrime gautus dokumentus: pastato projektą ir kadastrinių matavimų bylą.

·        Atliekami energinio sertifikacimo darbai – skaičiuojamas energinis naudingumas, duomenys perduodami jums, taip pat nustatomi veiksniai, kurie galėtų pagerinti energini naudingumą.

·        Energetinio naudingumo sertifikatai yra išduodamas per 1-5 dienas, po sertifikavimui atlikti reikalingų dokumentų pateikimo dienos. Energinio naudingumo sertifikavimas yra priduodamas registrų centre, po to, kai visos procedūros yra atliktos, tuomet mes galime išduoti sertifikatą.

·        Atminkite, kad energinio naudingumo sertifikatas galioja ne ilgiau kaip 10 metų nuo jo išdavimo.

Pastatai, kurių naudingasis plotas yra didesnis, negu 1000 kvadratinių metrų: viešbučiai, administracinės patalpos, prekybos, palaugų, maitinimo, transporto, kultūros, mokslo, gydymo ir poilsio paskirties pastatuose turi būti viešai matomas energinio naudingumo sertifikatas, jis taip pat turi būti labai gerai įžiūrimas ir ne senesnis, negu  10 metų.

energinio naudingumo sertifikatas privalomas
pastatu energinio naudingumo sertifikatas
pastato energinio naudingumo sertifikatas
energinio naudingumo klases
energinio naudingumo sertifikatas
energinio naudingumo sertifikatas kaina

Energinio naudingumo sertifikato kainos nustatymas

Energinio naudingumo sertifikato kainos nustatymas kiekvienam yra skirtingas – kaina priklauso nuo naudingo ploto bei šių kriterijų:

1.      Pastato paskirties ir sudėtingumo;

2.      Sertifikavimo trukmės;

3.      Ar klientas pateikė visus dokumentus bei ar jie pilnai užpildyti;

4.      Pastato vietos;

5.      Paslaugos teikimo pastovumo.

Taip pat, labai svarbu atkreipti dėmesį į šalčio tiltus. A, A+ ir A++ klasės pastatams, dažnai reikia paskaičiuoti ilginius-šiluminius tiltelius. Šiluminiai tilteliai – tai vietos, kuriuose jungiasi skirtingos molekulės. Puikus pavyzdys gali būti riba tarp langų ir sienos, stogo ir sienos ir t.t. Kuo jų yra daugiau, tuo pastatas yra sudėtingesnis, o būtent nuo to ir priklauso kiek kainuoja  buto ar namo energetinis sertifikavimas.

 

Šiluminių tiltelių skaičiavimas

Užsiimame pastatų šiluminių tiltelių perdavimo koeficientų skaičiavimais. Šie skaičiavimai yra būtini, jeigu norite sertifikuoti A ir aukštesnių klasių pastatus.

Jei norite energiškai sertifikuoti savo pastatą, atlikti šiluminų tiltelių skaičiavimus, drąsiai galite kreiptis į mus, numeriU: 8 686 53020 arba elektroniniu paštu: info@ksk.lt.

Kokios yra pastatų klasės?

Žinoti apie tai, kas yra energinis naudingumas, kokie yra jo kriterijai bei kokios yra pastatų klasės yra būtina, kai perkate, ar parduodate pastatą. Pastatų energinis naudingumas yra labai svarbus energinio naudingumo sertifikavimo rodiklis.

A++ energinio naudingumo klasė yra pati aukščiausia. Tokios klasės pastatas turi beveik nenaudoti šiluminės energijos ir būtinai turi atitkti šiuos standartus: labai mažas šilumos laidumo koeficientas, aukšto lygio sandarumas, itin mažas šalčio tiltelių kiekis, efektyviausias pastato apšiltinimo būdas, rekuperacinė vėdinimo sistema, kuri turi būti įrengta, taip, jog patalpoje nūtų užtikrintas gryno oro tekėjimas, pastovi temperatūra ir nereikalingų susikaupusių medžiagų šalinimas.

Energinio naudingumo klasės A+ ir A yra laikomos gan aukštomis, ir turi daugmaž tokius pat kriterijus, kaip ir A++ klasė.

Energinio naudingumo klasės B ir C neturi labai griežtų reikalavimų. Šiose klasėse nėra būtina įdiegti sudėtingas vėdinimo sistemas, neatsižvelgiama į pastato elektros ir energijos suvartojimą bei sandarumą. Viskas ko reikia, kad pastatas taptų B, arba C klasės, tai apšiltinimas.

D; E; F ir G klasių pastatai yra laikomi visiškai neefktyviais – jie suvartoja daug energijos ir yra visiškai neekonomiški. Nauji įstatymai teigia, kad tokių klasių pastatai nebegali būti projektuojami, o nuo 2016-01-01 gali būti projektuojami tik A klasės pastatai. 

Energinio naudingumo klasių A, A+ ir A++ projektavimas

Energetinio naudingumo sertifikatas nebaigtai statybai yra įmanomas, kai statinys yra nebaigtas, bet jau turi suprojektuotą naudingumo klasę. Mes užsiimame statinio energinio naudingumo klasių projektavimu, konsultuojame dėl energinio naudingumo klasių, pateikiame įvairias ataskaitas susijusias su pastatu.

Pastatų energinio naudingumo sertifikavimo reglamentas

Energetinio naudingumo sertifikatą gauti užtrunka nuo vienos, iki penkių dienų, nuo tada, kai yra pateikti dokumentai. KSKompanija.lt yra didžiausia sertifikavimo įmonė Lietuvoje, esame išdavę daugiausiai energetinio naudingumo sertifikatų pastatams visoje Lietuvoje, o būtent tai ir įrodo, kad mes esame pastatų sertifikavimo centras.

Pastatų energinio naudingumo sertifikavimas yra atliekamas visoje Lietuvoje. Kvalifikuoti specialistai pagal reglamentuotus teisės aktus nustatys Jūsų pastato energijos sunaudojimą, bus įvertinamas pastato energinis naudingumas priskiriant pastatą energinio naudingumo klasei ir išduodamas pastato energinio naudingumo sertifikatas. Pastato energinį sertifikavimą turi teisę atlikti tik specialistas, turintis galiojantį pastatų energinio naudingumo sertifikavimo kvalifikacijos atestatą.

Jei norite energiškai sertifikuoti savo pastatą, atlikti šiluminų tiltelių skaičiavimus, drąsiai galite kreiptis į mus, numeriU: 8 686 53020 arba elektroniniu paštu: info@ksk.lt.

Užpildykite žemiau esančią formą ir mes, kaip įmanoma greičiau, susisieksime su Jumis dėl energetinio naudingumo sertifikato.

Namai gaus žaliosios energijos sertifikavimą, jei jie atitiks šiuos kriterijus. Straipsnyje išvardijami nauji reikalavimai, tačiau nuo 2011 m. balandžio nėra jokių nuobaudų už jų nevykdymą, taigi, bent jau teoriškai, kiekvienas gali statyti viską, ko nori, ir vis tiek galės jį parduoti pagal Energie Effizienz Haus pavadinimą. Bet pažiūrėkime, kokio tipo namai bus pastatyti:

Minimalus reikalavimas (bet kuriam daugiau nei 3 aukštų namui) yra B-50 Klimato klasė, atitinkanti 50 kWh/m2 vidinę šilumos apkrovą per metus ir 60 m2 laipsnių/kWh išorinę šilumos apkrovą (tie patys reikalavimai taikomi šildymui ir vėsinimui). Tai reiškia, kad kiekvienas butas turi turėti pakankamai izoliacijos

Pastatai turi būti vertinami pagal energinio sertifikavimo klases (EnEV ) ir, priklausomai nuo namo dydžio:
Straipsnyje kalbama apie “”energijos reitingo taškų vertes””, tačiau, kaip viskas stovi 2011 m.balandžio mėn., negaliu rasti jokių klasifikacijų, kuriose būtų atsižvelgiama į tam tikras naudojamas technologijas. Reglamentai vis dar svarstomi, kad tai galėtų įvykti netrukus.
Kiti įstatymo reikalaujami patobulinimai apima minimalų 90 mm izoliacijos storį išorinėms sienoms, stogams ir grindims; maksimalus oro infiltracijos greitis 0,60 m3/h·m2 esant 50 Pa ir optimalus stogo ir sienos šiluminio tiltelio koeficientas <0,10 W/(M K). Straipsnyje taip pat teigiama, kad visi nauji pastatai turi sumažinti poveikį aplinkai

Pastato energijos klasė nustatoma pagal jo šilumos apkrovą ir regeneracinės galios kiekį (žr. Sistema, kuri buvo nuspręsta kaip dalis 2010 m. Vokietijos energijos perėjimo įstatymo, yra gana sudėtinga, bet aš bandžiau padaryti grafiką, kuris rodo, kaip viskas veikia teoriškai:
Naujų gyvenamųjų ir negyvenamųjų pastatų energijos vartojimo efektyvumo taisyklės (2008 m. spalio mėn. duomenimis)

Pagal šį straipsnį, visi namai pastatyti po 2007 turi atitikti EnergieEffizienzhaus standartus, su aukštesnio lygio namų didesnis nei 100m2. Reikalavimai yra išvardyti toliau:
Yra šiek tiek kitoks individualių namų, miestelių ar pusiau individualių namų taisyklių rinkinys”

Leave a Reply